Drevnina

Zimska rez glicinije

Vsakoletno rigorozno obrezovanje glicinije se izplača, saj nas bo le tako razveselila z obilico omamno dehtečih visečih cvetov. Obrezujemo jo vsaj dvakrat na leto, ker zelo hitro raste – na leto lahko posamezni poganjki zrastejo tudi do 2 m v dolžino.

Prvi obrez naredimo poleti, po cvetenju. Takrat vse dolge poganjke porežemo vsaj za tretjino, tako da so dolgi med 20 in 15 cm. Pri zimski rezi, ki jo delamo sedaj, ko je rastlina še v mirovanju, pa obrežemo vse daljše poganjke tako, da ostanejo na vsaki veji le po 2 – 3 brsti.

Pri zimski rezi porežemo poganjke do drugega ali tretjega brsta

Če vaša rastlina kljub rednemu obrezovanju še vedno ne cveti, je lahko težava kje drugje. Pretirano gnojenje z dušikom (N) bo pri gliciniji vzpodbudilo rast, a ne cvetenja. Prav tako obožuje sonček in ji preveč senčna lega ni všeč. Če imate še mlado sadiko, pa je najverjetneje sejanec, ki bo potreboval več let, da bo začel cveteti (lahko traja od 4 do 10 let).

Glicinija je najljubša rastlina naše največje čebelice – vijola lesne čebele (Xylocopa violacea)

Pri nas v vrtovih je najpogostejša kitajska glicinija (Wisteria sinensis), redkeje pa najdemo tudi japonsko glicinijo (Wisteria floribunda).

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja