Biotsko pester vrt

Hotel za čebele – ja ali ne?

Lansko leto sem svoj vrt obogatila s ‘klasičnim’ hotelom za žuželke – leseno škatlico, ki smo jo napolnili z narezanimi bambusovimi palčkami in naluknjano opeko, ter jo postavili na železno nogico. Pobarvana na rumeno, da vzbudi pozornost pri žuželkah in zaščitena z mrežo, da ptički ne bi imeli gostijo.

Sabi na strehi našega hotela

V enega izmed votlih stebelc se je prva vselila črna samotarska osa, ki je pridno lovila pajke in jih omamljene skrbno pospravljala v luknje, da bodo hrana za njene otročke. Je zelo radovedna, a prijazna in nikoli nadležna prijateljica.

Samotarska osa, ki svoj zarod hrani z omrtvičenimi pajki – pajki so paralizirani, a živi

Samotarske čebele, ki uporabljajo takšne hotele so različne vrste: listorezke (Megachile), smolarke (heriades), zakrinkarice (Hylaeus), dišavke (Osmia) in kleščarke (Chelostoma).

Čebela modra dišavka (Osmia caerulescens) preverja, če je votlo steblo bambusa primerne velikosti in dolžine, da v njem zgradi gnezdo

Hotele za žuželke lahko kupimo danes že v vsaki bolje založeni trgovini z vrtnarskimi pripomočki. Zakaj smo ga mi raje naredili sami, če bi ga lahko kupili ter si prihranili delo in čas?

Najprej – kako izgleda dober in funkcionalen hotel za žuželke:

  • neobdelan les, ki ne smoli, navrtan z različnimi premeri luknjic (od 2 – 13 mm) in različnih globin (minimalno 10 cm),
  • votla stebla rastlin (kot so npr. vrtnice, mačja meta, trstika, bambus..), kjer je luknja na zadnji strani zaprta, premer luknjic ni večji od 1 cm, dolžina stebla pa je med 10 in 15 cm,
  • hrbtni del hotela je dobro zaprt in ni prepiha,
  • v luknjah in pri vhodih ni tresk, kjer bi se čebele lahko zaskalile,
  • streha za zaščito, da ostanejo prebivalci hotela na suhem.

Ko gremo čez te ‘specifikacije’, hitro ugotovimo, da v trgovini skoraj zagotovo ne bomo našli dobrega hotel za žuželke. Poleg tega, pa ga je zelo preprosto narediti doma iz raznih ‘ostankov’.

Hotel postavimo na sončno in suho mesto, dvignjeno od tal vsaj 1 m in dobro fiksiran, da se ne prevrne ali ne maje v vetru. V bližini naj bodo posajene domače cvetoče rastline, da bodo imele žuželke na voljo dovolj hrane in material za gnezdenje (npr. listorezke rade uporabljajo liste šipka in vrtnic za gradnjo celic).

Samička rdeče dišavke (Osmia bicornis) se vrača v gnezdo s pelodom za njen zarod

Pa ta popularen trend s hoteli za žuželkami res pomaga našim čebelam? Kljub svoji dobronamernosti je žal za veliko večino divjih čebel (razen prej naštetih) bolj kot ne nekoristen.

Večina naših čebelic gnezdi v tleh – samička vitke čebele (Lasioglossum) straži vhod pred nepovabljenimi gosti

Nekatere čebele namreč gnezda zidajo same iz smole ali iz gline, gnezdijo v praznih polžjih hišicah, velika večina naših čebel pa gnezdi v tleh.

Nekatere divje čebele so tudi precej iznajdljive, zato jih včasih najdemo gnezditi na bolj neobičajnih mestih, kot je npr. tale luknja v vrtnem stolu, ki si jo je modra dišavka izbrala za novo gnezdo

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja