Drevnina

Obrezovanje sadnega drevja in trte

Z zimsko rezjo sadnega drevja spodbujamo razvoj vitalnega in zdravega rodnega lesa. Če sadne drevnine ne obrezujemo redno, se njihov rodni les že po nekaj letih postara. Večina sadnih dreves ima kakovosten rodni les le na dve- do triletnih poganjkih. Med izjemami so breskve in višnje, ki cvetijo in rodijo samo na enoletnih poganjkih. Najpomembnejši namen obrezovanja je torej spodbujanje razvoja vitalnega in zdravega rodnega lesa.

Utrinek iz delavnice obrezovanja sadnega drevja, marec 2022

Z rednim in pravilnim obrezovanjem pa poskrbimo tudi, da prihaja v notranjost krošnje dovolj svetlobe in zraka, kar ohranja rastline bolj zdrave. Glivične bolezni namreč najpogosteje napadejo drevesa s pregostimi krošnjami kjer ostajajo listi dlje časa vlažni.

Zimsko rez izvajamo med januarjem in marcem, obrezujemo pa naslednje sadne vrste: jablano, hruško, kaki, vinsko trto, kivi, maline in robide.

Zimska rez mora biti končana pred brstenjem. Ne pozabite na dobro nabrušeno in čisto orodje, ter da drevesa obrezujemo vedno le v suhem vremenu. Tako rane ostanejo čiste in suhe, drevo pa jih bo lažje in hitreje zacelilo.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja