Divje čebele

Grabljiščna peščinarka (Andrena hattorfiana)

Grabljiščna peščinarka (Andrena hattorfiana), ki je pri nas zaenkrat še splošno razširjena vrsta samotarske čebele, je že kar nekaj let na rdečem seznamu čebel Evrope (ang. European Red List of Bees, IUCN) označena kot potenicalno ogrožena vrsta.

Grabljiščna peščinarka na cvetu grabljišča (Knautia)

Ker je oligolektična vrsta (= pelod nabira na eni sami rastlinski vrsti), je namreč zelo odvisna od cvetenja te rastline v neposredni bližini njenega gnezda. Na travnikih jo lahko srečamo od maja do avgusta na cvetovih ščetičevk (Dipsacaceae) kot so njivsko grabljišče (Knautia arvensis) in ogrsko grabljišče (K. drymeia).

Samica grabljiščne peščinarke nosi pelod na dlačicah, ki prekrivajo cele njene zadnje tačke

Švedski raziskovalci so že leta 2007 objavili rezultate študije, iz katere je bilo dobro razvidno, da obstaja zelo močna povezava med velikostjo populacije čebel in cvetenja njihovih rastlin. Z izkopavanjem gnezd so ugotovili, da je za oskrbo enega povprečnega čebeljega gnezda (ki vsebuje 6 celic) potrebnih približno 72 socvetij ali 11 sadik rastlin. (*)

Z izginjanjem suhih cvetočih travnikov bodo izginile tudi živalske vrste, ki so od njih odvisne

Samice zlahka že na daleč identificiramo po velikosti (včasih so večje od medonosne čebele), njihovem rdeče-črnem zadku in po tankih svetlih progah na koncu obročkov.

Rdeče-črno obarvan zadek samice

Samčki izgledajo čisto drugače od samic – poraščeni so z rjavkastimi dlačicami in imajo prva dva obročka na zadku le rahlo rdečkasta. Njihov klipeus (spodnji del obraza) je bele barve z dvema črnima pikama.

Samček na makedonskem grabljišču (Knautia macedonica ‘Mars Midget’)
Samček grabljiščne peščinarke

Kot se za peščinsko čebelo spodobi, rove za gnezdo v tleh izkoplje samica sama. Včasih gnezdijo tudi v manjših skupinah.

Parjenje grabljiščnih peščinark na grabljišču (Knautia); opazite še koga na cvetu? 😉

Želiš tudi ti privabiti to lepo čebelico na vrt? Posadi te rastline za grabljiščno peščinarko:

  • njivsko grabljišče (Knautia arvensis)
  • ogrsko grabljišče (Knautia drymeia)
  • makedonsko grabljišče (Knautia macedonica)
  • navadni grintavec (Scabiosa columbaria)
  • poljski grintavec (Scabiosa gramuntia)

(*) Larsson, M., & Franzén, M. (2007). Critical resource levels of pollen for the declining bee Andrena hattorfiana (Hymenoptera, Andrenidae). Biological Conservation, 134(3), 405–414.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja