Divje čebele

Rožna listorezka (Megachile centuncularis)

Če imate na vrtu hotel za žuželke je velika verjetnost, da bo v votlih steblih gnezdo naredila rožna listorezka (Megachile centuncularis). Po vzorcu in barvah je zelo podobna medonosni čebeli, a ima listorezka svetlo oranžno krtačko za nošenje peloda na trebuščku (medonosna čebela nosi pelod na zadnjih tačkah).

Samička rožne listorezke na cvetu kozmeje (Cosmos bipinnatus)

Je iznajdljiva gnezdilka, saj gnezdi v raznih votlinicah v lesu, v zemlji in v skalnih razpokah. Samičke z močnimi čeljusti, ki so kot škarjice, režejo liste rastlin tako, da izgledajo kot da bi se nanje nekdo spravil z luknjačem.

Luknje v listih lipe so naredile čebele listorezke

Te odrezane listke uporabljajo za gradnjo celic v katere izležejo po eno jajčece in jih napolnijo s pelodom, na koncu pa gnezdo še dodatno zavarujejo s šestimi lističi s katerimi zadelajo tudi vhod. Raziskovalci so ugotovili, da za gradnjo in polnjenje ene same celice v gnezdu samice v povprečju porabijo malo manj kot 10 ur21 izletov za gradnjo celice in 18 izletov, da celico napolnijo s pelodom. Pri gradnji uporabljajo različne rastline, najpogosteje pa liste šipka / vrtnic (Rosa), španskega bezga (Syringa), kovačnika (Lonicera), brez (Betula) in jesena (Fraxinus).

Samček rožne listorezke na kratkem počitku

V Sloveniji je splošno razširjena vrsta. Samičke niso zbirčne glede peloda, srečala sem jih na raznih cvetočih medovitih rastlinah kot so kozmeje (Cosmos), navadni čistec (Betonica) in detelje (Trifolium).

Samička rožne listorezke na cvetu kozmeje (Cosmos bipinnatus)

Letijo od junija do oktobra, v delno dveh generacijah. Njen kleptoparazit je koničasta čebela (Coelioxys inermis), ki tako kot vse kukavičje čebele, podtakne svoje potomce v gnezdo listorezke. Zelo podobne rožni listorezki so resava zidarka (Megachile ericetorum), glavinčeva listorezka (M. pilicrus) in rjavonoga listorezka (M. versicolor).

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja