Divje čebele

Dimkova peščinarka (Andrena fulvago)

Dimkova peščinarka (Andrena fulvago) obožuje rumene cvetove nebinovk oz. radičevk (družina Asteraceae / Cichoriaceae). V vrt jih boste torej zagotovo privabili s sajenjem divjih rastlin kot so škržolice (Hieracium), dimki (Crepis), jajčarji (Leontodon), in navadnim ognjičem (Calendula officinalis). Ker letijo že od maja naprej bodo zelo vesele, če boste pustili cveteti tudi regrate (Taraxacum).

Dimkova peščinarka, samica na cvetu dimka (Crepis)

Je zaenkrat zelo razširjena vrsta peščinskih čebel pri nas in na vrtu jih bomo z nekaj sreče lahko opazovali vse do julija.

Samica ima široke ‘hlače’ za zbiranje peloda na zadnjih tačkah

Gnezdo samica izkoplje sama, najraje na nagnjenih peščenih ali ilovnatih območjih z malo vegetacije. Občasno na ugodni legi gnezdi več samic skupaj in takrat je velika verjetnost, da se bodo v bližini pojavile tudi pohajkovalke (vrste Nomada femoralis, N. facilis in N. integra), ki zajedajo dimkovo peščinarko.

Dvotrna pohajkovalka (Nomada femoralis) podtika svoj zarod v gnezda dimkove peščinarke

Samčke dimkove peščinarke zlahka prepoznamo po oranžno obarvanih zadnji nogicah, ki jih loči od ostalih podobnih vrst.

Samček dimkove peščinarke na cvetu navadnega ognjiča

Samice pa se od skoraj identične škržoličine peščinarke (Andrena humilis) ločijo po tem, da imajo dimkove gospodične zelo sijoč zadek, na oprsju temnejši šop dlačic in zadnje tačke tudi pod dlačicami za pelod oranžne barve.

Dimkova peščinarka, samica

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja