Parjenje grintovčank
Divje čebele

Grintovčanka (Halictus scabiosae)

Medonosna čebela ni edina vrsta čebel, ki je pomembna za našo prehransko varnost. Brazdarke ali vitke čebele (družina Halictidae) je skupina avtohtonih vrst čebel, ki ne proizvajajo medu, vendar so pomembne opraševalke poljščin in divjih rastlin.

Grintovčanka parjenje na kozmeji
Samec grintovčanke kroži okoli samice na kozmeji, september 2022

Gnezdijo v tleh, običajno na utrjenih (pokošenih) poteh. Kopljejo navpične tunele v zemljo, s krožnim vhodom, ki ga obdaja stožec zemlje. V večini primerov ena sama samica uporablja eno gnezdo, včasih pa imajo primitivno socialno organizacijo, pri kateri se v skupnem gnezdu razmnožuje več samic. Gnezda gradijo same, včasih jih najdemo na kakšnem prostoru v manjših kolonijah.

Samica grintovčanka na cvetu kozmeje
Samica grintovčanka na cvetu kozmeje, september 2022

Ene izmed teh vrst je grintovčanka (Halictus scabiosae Rossi, 1790), ki je razširjena pri nas predvsem na Primorskem in Štajerskem. Prve lanskoletne samičke lahko na različnih cvetočih rastlinah opazujemo že aprila, novo izvaljeni samčki pa se jim pridružijo v juliju.

Samica čebele grintovčanke na cvetu njivskega grabljišča
Samica čebele grintovčanke na cvetu njivskega grabljišča, maj 2023

Vitke čebele so zelo miroljubne čebelice in kljub temu, da imajo samice želo ter lahko pičijo, to storijo le v primeru, če jih stisnemo/pohodimo.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja