Trajnostno vrtnarjenje

Pospravljen vrt ≠ zdrav vrt

Zakaj jeseni v svojem vrtu ne obrezujem rastlin in ne čistim gredic?

🍂 Tudi če so cvetovi ali listi odmrli, korenine iz umirajoče rastline pridobijo energijo za zdravo rast spomladi. Poleg tega razpadajoči listi izolirajo rastlino med zimskimi zmrzalmi in odtajanjem, ko se razgradijo pa zagotovijo odlično (in brezplačno) gnojilo, kar vam spomladi prihrani čas in denar.

Semenske glavice navadnega glavinca (Centaurea jacea)

🍂 Gosti šopi trav in votla stebla nekaterih rastlin služijo kot prezimovališče mnogih naših žuželk, med drugim tudi divjih čebel. Če pustimo odcvetele bučke naših cvetlic in trav, bodo v hladnem vremenu služile kot hrana pticam, semenske glavice oblečene v ivje pa so zelo lep okras.

Okrasne trave porežemo spomladi, saj so čez zimo zelo lep okras, žuželkam pa nudijo zatočišče.

🍂 Z močnim obrezovanjem rastlin prezgodaj lahko spodbudimo pozno novo rast, ki je zelo dovzetna za zimsko pozebo. Jeseni zato priporočam le nujno obrezovanje in odstranitev bolnih ter poškodovanih delov rastlin.

Odpadlo listje javorja bo do prihoda pomladi propadlo in ob tem pognojilo tla, pod njim pa bodo pred tem žuželke našle prostor za prezimit.

V mojem vrtu so gredice ‘pospravljene’ šele pozno spomladi, da imajo žuželke in druge živalice dovolj časa, da pridejo iz svojih prezimovališč.

Semenska glavica divjega korenja (Daucus carrota), odeta v ivje je zelo lep okras.

So vaše gredice že pospravljene?

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja