Mozaična košnja
Biotsko pester vrt

Mozaična košnja

Mnogim se zdi negovana angleška trata zelo lepa, za živali pa predstavlja negostoljubno »zeleno puščavo«.

Zelena puščava
Zelena puščava

Na cvetočem in vrstno pestrem travniku pa ravno nasprotno, živi ogromno žuželk, s temi pa živali, ki se z njimi prehranjujejo – vse naše ptice pevke, kuščarji, dvoživke, netopirji in številne druge. Travnik jim zagotavlja hrano, zavetje in prostor za razmnoževanje.

Mozaična košnja
Mozaična košnja

Pogosta in nizka košnja pa je škodljiva tudi za cvetoča zelišča, saj se ne morejo razmnoževati (ne zasemenijo) in sčasoma na travniku prevladajo trave in pokrovne rastline, biotska pestrost naših divjih živali ter rastlin pa upada.

Eden izmed najbolj preprostih načinov kako spodbujati biotsko pestrost na svojem vrtu je zato gotovo mozaična košnja. Kaj pa to pravzaprav pomeni in kako izgleda to v praksi?

Živ vrt, ki podpira domačo floro in favno
Živ vrt, ki podpira domačo floro in favno

Območje, ki ga moramo pokositi, razdelimo na (vsaj) tri dele. Te tri dele bomo kosili ločeno enkrat ali dvakrat na leto. Pokosimo, ko rastline odcvetijo in odvržejo seme, živali se bodo same premikale med pasovi. Pred zimo pustimo zadnji del našega mozaika nepokošen – tam bodo žuželke našle prostor za hibernacijo, ptice pa semena rastlin za hrano.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja